Bewindvoering aanvragen

Wanneer u niet zelf uw geldzaken en administratie kunt regelen, dan kan een bewindvoerder u daarbij helpen. In overleg met u wordt besloten om onderbewindstelling aan te vragen. Een bewindvoerder zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw rekeningen worden betaald, zoals de huur en de gas- en elektriciteitsrekening. Ook de belastingaangifte en het aanvragen van huur- en zorgtoeslag zijn zaken die een bewindvoerder voor u regelt.

U kunt beschermingsbewind aanvragen voor uzelf of voor uw partner, meerderjarig kind of andere familieleden.

Hoe vraagt u beschermingsbewind aan?

  • U vraagt beschermingsbewind aan bij de kantonrechter met het aanvraagformulier “Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap”. Bel of mail ons voor een afspraak. We helpen u graag verder. Voor het verzoek heeft u geen advocaat nodig.
  • De kantonrechter nodigt u uit voor een zitting. Dat is een bijeenkomst in de rechtbank waar de rechter goed controleert of beschermingsbewind een ‘passende maatregel’ is. Dat wil zeggen dat met beschermingsbewind problemen kunnen worden voorkomen en opgelost. De rechter bekijkt niet alleen de papieren maar vraagt u ook naar uw verhaal. Pas na deze controle besluit de rechter tot onderbewindstelling van uw geld en goederen.

Inter Linea helpt u graag met de aanvraag van beschermingsbewind.
Als alle formulieren zijn verzameld en ingevuld, sturen wij het naar de rechter. De rechter neemt de beslissing of Inter Linea uw belangen mag behartigen en dat zij uw bewindvoerder wordt. U krijgt de beschikking van de rechtbank thuisgestuurd. Daarna kan het bewind starten.

Duur

De kantonrechter bepaalt hoe lang uw beschermingsbewind duurt. Meestal is dit voor onbepaalde tijd. U kunt niet zelf stoppen met beschermingsbewind. Daar moet u de kantonrechter toestemming voor vragen. De kantonrechter bepaalt dan of u nog beschermingsbewind nodig heeft.